در این مقاله نحوه گزارش فرار مالیاتی (یا سوت زنی مالیاتی) به صورت تلفنی و سامانه اینترنتی را توضیح داده ایم. علاوه بر این با بررسی فرار مالیاتی اصنافی چون رستوران ها، پزشکان و وکلا، نحوه گزارش و دریافت جایزه گزارش فرار مالیاتی را توضیح داده ایم.
فهرست

فرار مالیاتی و سوت زنی مالیاتی چیست؟
فرار مالیاتی به عنوان یکی از تخلفات مالیاتی محسوب میشود. فرار مالیاتی به معنی آن است که فرد تمام یا بخشی از درآمد خود را پنهان میکند تا مالیات کمتری بپردازد. در ادبیات اداره مالیات به گزارش فرار مالیاتی، سوت زنی مالیاتی نیز گفته می شود. بنابراین زمانی که جرم فرار مالیاتی اتفاق می افتد، منظور از سوت زنی مالیاتی همان گزارش فرار مالیاتی به سازمان امور مالیاتی می باشد.
سامانه گزارش فرار مالیاتی
سازمان امور مالیاتی جهت شناسایی جرایم مالیاتی سامانه ای طراحی کرده است، که از طریق آن میتوانید گزارشات مربوط به فرار مالیاتی را ثبت نمایید. امکان ثبت، اصلاح و تکمیل گزارشات ارسالی و پیگیری نتایج گزارش در سامانه گزارش فرار مالیاتی وجود دارد.
برای ورود به سامانه گزارش فرار مالیاتی بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

تلفن گزارش فرار مالیاتی
در صورت اطلاع از فرار مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، امکان گزارش تلفنی فرار مالیاتی نیز وجود دارد. برای این منظور می توانید با شماره 1526 تماس بگیرید. سپس برای گزارش فرار مالیاتی شماره 1 را شماره گیری نمایید. در ادامه برای ارتباط با واحد بازرسی استان خود، لازم است کد تلفن استان خود را وارد کنید. برای این منظور لازم است که کد استان را همراه با صفر وارد کنید و سپس کلید # را بزنید. به عنوان مثال برای گزارش فرار مالیاتی تهران کد #021 را وارد کنید تا به اپراتور وصل شوید.
گزارش فرار مالیاتی پزشکان
جرایم و تخلفات مالیاتی مختلفی هستند که از منظر قانون فرار مالیاتی در نظر گرفته می شوند. کتمان درآمد یا اعلام درآمد کمتر از مقدار واقعی، از متداولترین روش های فرار مالیاتی می باشد. به خصوص در صنف پزشکی که عدم استفاده از دستگاه کارتخوان و درخواست وجه نقد یا کارت به کارت به حساب های شخصی و نامشخص، به منظور دور زدن مالیات و پنهان کردن درآمد واقعی انجام می شود. این مورد علاوه بر اینکه یک جرم مالیاتی به حساب می آید، زحمت و دردسر هایی برای مراجعین به همراه دارد. در این شرایط همانطور که مطرح شد، می توان به صورت تلفنی یا به صورت اینترنتی فرار مالیاتی پزشکان را گزارش کرد. با گزارش فرار مالیاتی پزشکان علاوه بر اخذ مالیات منصفانه، در قانون جرایم و مجازات هایی نیز برای پزشکان در نظر گرفته شده است.
گزارش فرار مالیاتی رستوران ها
تخلف فرار مالیاتی رستوران ها بیشتر مربوط مالیات ارزش افزوده می باشد. از آنجایی که خدمات رستوران ها مشمول دریافت ارزش افزوده می باشد، می بایست علاوه بر قیمت غذا، مالیات ارزش افزوده نیز از مشتری دریافت و به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. فرار مالیاتی رستوران ها در زمینه مالیات ارزش افزوده، معمولا به دو صورت اتفاق می افتد:
- استفاده از دستگاه کارتخوان سایر فعالان اقتصادی که فعالیت آنها مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیست.
- دریافت مالیات ارزش افزوده از کل فاکتور (شامل غذا، نوشیدنی، پیک و ...): دریافت مالیات ارزش افزوده توسط رستوران ها، فقط برای غذاهای طبخ شده در رستوران مجاز می باشد و دریافت آن برای نوشیدنیهای آماده و بستهبندی شده که معاف از مالیات ارزش افزوده است، ممنوع است. برخی رستوران ها مبلغ ارزش افزوده را روی کل فاکتور شامل قیمت غذا، نوشیدنی ها، پیک و ... دریافت می کنند.
در حالت اول، رستوران مالیات را از مشتری دریافت می کند اما به دولت پرداخت نمی کند. در حالت دوم رستوران از مشتری مالیات اضافه دریافت می کند و این مبلغ اضافه را هم به دولت پرداخت نمی کند. در صورت گزارش فرار مالیاتی رستوران، علاوه بر اخذ مالیات پرداخت نشده و جریمه های در نظر گرفته شده در قانون مالیات ارزش افزوده و قانون مالیات های مستقیم، جرم فرار مالیاتی نیز رخ داده است که قابل پیگیری در دادستانی انتظامی مالیاتی و مراجع قضایی می باشد.
گزارش فرار مالیاتی وکلا
بر اساس ماده ۱۰۳ قانون مالیاتهای مستقیم، وکلا مکلف می باشند، رقم حقالوکاله را در وکالت نامه ثبت کنند، و معادل ۵ درصد حقالوکاله را بابت علیالحساب مالیاتی، تمبر ابطال کنند. اگر وکیل این اقدام را انجام ندهد، وکالت او در دادگاه پذیرفته نمیشود. در صورتی که وکیل میزان حقالوکاله را کمتر از مقدار واقعی ثبت کند، به نسبت مالیات کمتری پرداخت می کند. این اقدام همان کتمان درآمد می باشد و فرار مالیاتی محسوب می شود. به عنوان مثال وکیل برای پروندهای ۱۰۰ میلیون تومان دریافت می کند. مطابق قانون می بایست مبلغ پنج میلیون تومان تمبر باطل کند. حال اگر وکیل برخلاف واقعیت مبلغ حقالوکاله را در وکالت نامه کمتر ثبت کند، هزینه کمتری بابت تمبر مالیاتی می پردازد. در واقع این ثبت غیر واقعی رقم حقالوکاله، به منظور پرداخت مالیات کمتر بوده و وکیل جرم فرار مالیاتی را مرتکب شده است.
علاوه بر این ممکن است بعد از ثبت قرارداد وکالت، در خلال پیگیری پرونده، مبالغی بیشتر از قرارداد به صورت کارت به کارت به وکیل پرداخت گردد. اگر این پرداخت ها از طریق دستگاه کارتخوان نبوده و به صورت کارت به کارت پرداخت گردد، می تواند منجر به فرار مالیاتی وکیل شود. البته اگر وکیل این مبالغ را در اظهارنامه مالیات عملکرد خود اعلام کند و مالیات آن را بپردازد، تخلفی صورت نگرفته است.
در صورت مشاهده تخلف مالیاتی وکلا می توانید از طریق روش های مطرح شده در این مقاله، نسبت به گزارش فرار مالیاتی وکیل اقدام کنید.
جایزه گزارش فرار مالیاتی
طبق مفاد ماده 34 آئین نامه اجرایی ماده 219 قانون مالیات های مستقیم، چنانچه بر اساس گزارش فرار مالیاتی، مودیان مالیاتی جدید و درآمدهای کتمان شده مشمول مالیات شناسایی شود، و مالیات متعلق مطالبه و وصول گردد، سازمان امور مالیاتی متناسب با اطلاعات کسب شده و مالیات وصولی، نسبت به پرداخت پاداش یا جایزه به شخص گزارش دهنده اقدام می نماید.
برای دریافت پاداش گزارش فرار مالیاتی، لازم است گزارش را از طریق سامانه اینترنتی ثبت کنید. چون وقتی از طریق تلفن گزارش فرار مالیاتی را ثبت می کنید، امکان ثبت شماره حساب بانکی و دریافت کد پیگیری برای شما وجود ندارد. در ادامه این مقاله نحوه ثبت گزارش و دریافت پاداش گزارش فرار مالیاتی را آموزش داده ایم.
نحوه گزارش فرار مالیاتی در سامانه
برای گزارش فرار مالیاتی از طریق سامانه به ترتیب زیر عمل کنید:
گام اول: به سامانه گزارش فرار مالیاتی وارد شوید.
گام دوم: گزینه "ثبت گزارش" را انتخاب کنید.
گام سوم: در این مرحله می بایست اطلاعات شخص مشکوک به فرار مالیاتی را تکمیل کنید. برای این منظور ابتدا نوع شخص مشکوک به فرار مالیاتی را مشخص کنید. به عنوان مثال برای گزارش فرار مالیاتی شرکت ها گزینه "شخص حقوقی (شرکت) می باشد" را انتخاب کنید. سپس با پاسخ به سوالات "آیا کد ملی شخص مورد نظر را میدانید؟" و "آیا کد پستی محل شخص مورد نظر را میدانید؟"، فرم اطلاعات شخص مشکوک به فرار مالیاتی را تکمیل کنید و بر روی دکمه "ادامه" کلیک کنید.
گام چهارم: در این مرحله می بایست اطلاعات مرتبط با تخلف را تکمیل کنید. در بخش "تخلف" می توانید یکی از گزینه های زیر را به عنوان تخلف انتخاب کنید:
- عدم استفاده از دستگاه کارتخوان
- استفاده از دستگاه کارتخوان دیگران
- استفاده از حساب اجاره ای
- فروش فاکتور یا صدور صورتحساب غیر واقعی یا صوری
- نداشتن پرونده مالیاتی
- استفاده از چندین نرم افزار حسابداری یا دفاتر قانونی حسابداری
- دریافت مالیات ارزش افزوده از کالا یا خدمات معاف
- استفاده از واحد مسکونی به عنوان واحد تجاری
- استفاده از کارت بازرگانی دیگران
با انتخاب هر یک از این تخلف ها، لازم است اطلاعات خواسته شده را تکمیل و اسناد و مدارک مرتبط را بارگذاری کنید.
گام پنجم: در این مرحله لازم است شرح تخلف را وارد کنید. توجه داشته باشید که در صورتی که متن گزارش کمتر از ۱۰۰ حرف باشد امکان ثبت گزارش وجود ندارد و با خطا مواجه می شوید. در اینجا یک نمونه متن گزارش فرار مالیاتی برای عدم استفاده از دستگاه کارتخوان را قرار داده ایم:
این کسب و کار از کارتخوان استفاده نمی کند و مشتریان را به واریز کارت به کارت یا دریافت وجه نقد مجبور میکند.
گام ششم: در این مرحله برای ثبت نهایی گزارش خود یکی از موارد زیر را انتخاب نمائید:
- ثبت گزارش به صورت ناشناس (امکان پرداخت پاداش نخواهد بود)
- درج نام و شماره تماس برای ارتباط با سازمان و ارائه توضیحات تکمیلی (امکان پرداخت پاداش نخواهد بود)
- ثبت گزارش و درخواست دریافت پاداش
همانطور که ملاحظه می کنید، امکان ثبت گزارش به صورت ناشناس وجود دارد. اما در صورتی که میخواهید جایزه گزارش فرار مالیاتی را دریافت کنید حتما گزینه "ثبت گزارش و درخواست دریافت پاداش" را انتخاب کنید.
گام هفتم: در صورتی که درخواست دریافت پاداش را ثبت کرده باشید، در این مرحله می بایست اطلاعات شخص گزارش دهنده از جمله شماره حساب بانکی را وارد کنید. برای ثبت اطلاعات گزارش دهنده لازم است مالک شماره موبایل و کد ملی یک شخص باشد تا تایید شود. بعد از ثبت گزارش، برای پیگیری گزارش فرار مالیاتی، مانند تصویر زیر یک کد رهگیری دریافت خواهید کرد.

در نهایت بعد از شناسایی تخلفات مالیاتی ثبت شده و وصول مالیات مربوطه، سازمان امور مالیاتی متناسب با اطلاعات کسب شده از گزارشگر و مبلغ مالیات وصولی، نسبت به پرداخت پاداش اقدام می نماید.
سوالات دیگر در مورد گزارش فرار مالیاتی
چنانچه در رابطه با گزارش فرار مالیاتی یا قوانین آن سوال دیگری دارید، میتوانید با دریافت مشاوره تلفنی از متخصصین بیدبرگ اقدام کنید. متخصصین بیدبرگ با سال ها تجربه، مورد شما را با حوصله کامل به صورت دقیق بررسی می کنند و مواردی که در مورد گزارش فرار مالیاتی ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند را به شما گوشزد می کنند و راهکارهای تخصصی ارائه می کنند.
دیدگاه ها
بی نام در 1403/12/01 گفت:
چندین ماه از گزارش فرار مالیاتی گذشته. وقتی پیگیری میکنیم، یه متن می یاد که نوشته به بازرسی میدانی ارجاع شده
بی نام در 1403/12/25 گفت:
آدم فروش بدبخت
ابوالفضل تکلو در 1403/11/13 گفت:
چگونه گزارش فرار مالیاتی شرکت شخصی را باید داد
حمید نوباغی در 1403/11/13 گفت:
هم روش تلفنی گزارش فرار مالیاتی و هم روش ثبت گزارش از طریق سامانه مالیات، در همین صفحه توضیح داده شده. اگه گنگ هست بفرمایید در مورد کدومش نیاز به توضیح بیشتر است.
بی نام در 1403/11/04 گفت:
چرا بعضی از شرکتهای که درآمدهای خود رو پنهان میکنن و مبالغ هنگفتی سالانه با پنهان کاری پرداخت نمیکنم را حسابرسی نمیکنید. من شرکت هایی رو میشناسم که اگر حسابرسی بشن اندازه بودجه کل سال سازمان بدهکار خواهند شد
حمید نوباغی در 1403/11/08 گفت:
دوست عزیز، از طریق روشی که در همین صفحه اومده نسبت به گزارش فرار مالیاتی اقدام کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید