دانستن مهلت، نحوه و مراحل شکایت در رسیدن به نتیجه مطلوب در شکایت از کارفرما بابت عیدی یا سنوات، اهمیت دارد. همچنین نمونه متن دادخواست شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات در این مقاله آورده شده است.
کارفرما مکلف است به ازای هر سال کار معادل ۶۰ روز آخرین مزد را به عنوان عیدی و پاداش و همچنین معادل ۳۰ روز آخرین مزد را به عنوان سنوات پایان کار پرداخت کند. موعد پرداخت عیدی تا اتمام هر سال و یا اتمام قرارداد کار در قراردادهای یکساله یا کمتر از یک سال می باشد. موعد پرداخت سنوات نیز زمان پایان قرارداد کار یا قطع همکاری می باشد. اگر در زمان پایان رابطه کاری، تمام یا بخشی از این مزایا پرداخت نشده و تسویه حساب با کارگر انجام نشده باشد، کارگر می تواند بابت عیدی و سنوات پرداخت نشده از کارفرما شکایت کند.
فهرست

عیدی و سنوات به چه کسانی تعلق می گیرد
قبل از هر چیز لازم است به این سوال پاسخ دهیم که عیدی و سنوات به چه کسانی تعلق میگیرد. برای کارگرانی که کمتر از یک سال کار کرده اند به نسبت روزهای کارکرد، سنوات تعلق می گیرد. یعنی به همه کارگران، حتی به کارگرانی که کمتر از یک سال سابقه دارند نیز حق سنوات تعلق می گیرد. برای محاسبه آنلاین سنوات به صفحه محاسبه سنوات بیدبرگ مراجعه کنید.
بر اساس ماده قانونی عیدی در قانون کار، کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون کار مکلفند، به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل شصت روز آخرین مزد به عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان، نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند. برای محاسبه آنلاین عیدی به صفحه محاسبه عیدی بیدبرگ مراجعه کنید.
مهلت پرداخت عیدی و سنوات
مهلت پرداخت عیدی پایان سال می باشد. در صورتی که قبل از اتمام سال، قرارداد تمام شود، مبلغ عیدی می بایست در همان زمان پایان قرارداد تسویه شود.
مهلت پرداخت مزایای پایان خدمت یا سنوات در زمان اتمام قرارداد کار می باشد. اگر قرارداد کار موقت باشد و پس از اتمام آن مجدد تمدید شود در اتمام هر قرارداد کار موقت، می بایست تسویه حساب با کارگر انجام شود و سنوات پرداخت گردد.
مهلت شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
نحوه خروج از شرکت چه استعفا باشد و چه اخراج، در مهلت شکایت از کارفرما بابت عدم پرداخت عیدی و سنوات تاثیری ندارد. حقوق کارگر جزو دیون ممتاز می باشد و مشمول مرور زمان نمی شود. بنابراین حتی بعد از چند سال بعد از قطع همکاری با کارفرما هم امکان طرح شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات وجود دارد.
مهلت پرداخت عیدی در پایان سال می باشد. یعنی کارفرما می بایست در پایان سال به نسبت ایام کارکرد، مبلغ عیدی را پرداخت نماید. اما مهلت پرداخت سنوات در پایان قرارداد می باشد. این بدان معنی است که اگر عیدی سال های قبل پرداخت نشده باشد، حتی پیش از اتمام همکاری و در حین قرارداد می توان بابت عدم پرداخت عیدی از کارفرما شکایت کرد، اما شکایت از کارفرما بابت سنوات تا قبل از اتمام قرارداد کار امکان پذیر نمی باشد.
نحوه شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
در گذشته برای شکایت از کارفرما، می بایست به صورت حضوری به اداره کار مراجعه می کردیم. ولی اکنون وزارت کار در راستای کاهش مراجعه حضوری به اداره کار، سامانه جامع روابط کار را راه اندازی کرده است. با راه اندازی این سامانه، دیگر نیاز نیست به اداره کار مراجعه کرد و می توان شکایت از کارفرما را به صورت اینترنتی ثبت کرد. در حال حاضر، نحوه شکایت از کارفرما بابت مطالبات پرداخت نشده عیدی و سنوات، اینگونه است که می بایست از طریق سامانه جامع روابط کار، اقدام به ثبت شکایت از کارفرما کرد. در ادامه این مقاله بیدبرگ مراحل شکایت از کارفرما را توضیح داده ایم.
مراحل شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
در اینجا مراحل شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات را به طور خلاصه آورده ایم تا با مسیر پیش رو در این راه آشنا شوید. برای شکایت از کارفرما تا حصول نتیجه باید مراحل زیر را طی کنید:
- ثبت نام، احراز هویت و ورود به سامانه جامع روابط کار
- تکمیل فرم دادخواست و ثبت شکایت از کارفرما
- ارسال ابلاغیه اداره کار برای کارفرما توسط سامانه اداره کار
- حضور در جلسه اداره کار برای رسیدگی به شکایت و ارائه دفاعیات
- صدور رای توسط هیات تشخیص اداره کار
- ابلاغ رای به کارگر و کارفرما
- اعتراض به رای اداره کار (در صورتی که رای اداره کار مورد قبول کارگر یا کارفرما نباشد)
- اجرای حکم اداره کار: اگر کارفرما پس از صدور حکم اداره کار، مطالبات کارگر را پرداخت نکرد، می بایست ابتدا تیک اجرای حکم را در سامانه جامع روابط کار بزنید، و سپس با مراجعه به اداره کار، برگ اجراییه را بگیرید و با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی نسبت به ثبت آن اقدام کنید.
زمان دقیق و مشخصی در خصوص رسیدگی به پرونده های شکایت در سامانه جامع اداره کار وجود ندارد. اما حداکثر ظرف یک ماه پس از ثبت دادخواست شکایت، جلسه رسیدگی به شکایت برگزار می شود. سپس بر اساس ماده ۱۰۱ آیین دادرسی کار پس از خاتمه رسیدگی، هیات اداره کار، در همان جلسه یا حداکثر ظرف یک هفته مبادرت به صدور رای می کند.
متن شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
زمانی که کارفرما به تعهدات خود در قبال کارگر عمل نمی کند و عیدی و پاداش یا سنوات وی را مطابق با قانون کار پرداخت نمی کند، کارگر می تواند با ارائه دادخواست مطالبه عیدی و سنوات، مطالبات خود از کارفرما را پیگیری نماید. همچنین در صورتی که کارفرما علاوه بر عیدی و سنوات، سایر حقوق و مزایا را نیز تسویه نکرده باشد، لازم است هر یک از مزایا را به صورت جداگانه در دادخواست خود قید کنید. در اینجا متن شکایت از کارفرما و نمونه دادخواست مطالبه عیدی و پاداش و سنوات کارگر آورده شده است:
ریاست محترم هیات تشخیص/حل اختلاف دعاوی کارگر و کارفرما
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند، اینجانب علی اکبری از تاریخ ۱۴۰۱/۰۲/۰۱ تا ۱۴۰۳/۱۱/۱۸ در شرکت ... مشغول به کار بوده ام. با توجه به اینکه کارفرما نسبت به ایفای تعهدات توافق شده با اینجانب عمل ننموده است، لذا درخواست رسیدگی و صدور رای مبنی بر مطالبات قانونی خود به شرح زیر را دارم:
- پرداخت عیدی تسویه نشده به استناد ماده واحده قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار
- پرداخت سنوات تسویه نشده به استناد ماده ۲۴ قانون کار
توجه داشته باشید که می توانید علاوه بر عیدی و سنوات در دادخواست مطالبه خود حقوق پرداخت نشده، بیمه نکردن و... را نیز مطالبه کنید. برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، به صفحه شکایت از کارفرما بابت بیمه بیدبرگ مراجعه کنید.
در صورتی که قصد شکایت از کارفرما بابت حقوق و اضافه کاری را دارید برای کسب اطلاعات کامل در این زمینه بر روی دکمه زیر کلیک کنید:
مبلغ عیدی و سنوات در صورت محکومیت کارفرما
در صورت محکومیت کارفرما بعد از شکایت از کارفرما مبلغ عیدی و سنوات به شرح زیر در رای اداره کار به کارفرما ابلاغ می شود تا به کارگر پرداخت کند.
- برای سنوات، به ازای هر سال، ۱ ماه بر مبنای آخرین مزد دریافت کارگر محاسبه می شود. برای محاسبه مبلغ دقیق سنوات بعد از محکومیت کارفرما در شکایت اداره کار، به صفحه سنوات بیدبرگ مراجعه کنید. توجه داشته باشید که مبنای سنوات، آخرین حقوق دریافتی کارگر می باشد.
- برای عیدی، برای هر سال، به نسبت کارکرد، ۶۰ روز آخرین مزد همان سال تعلق می گیرد. توجه داشته باشید که مبنای مزد برای عیدی، حقوق همان سال می باشد نه حقوق سال های بعد یا امسال.
مبلغ پرداختی سنوات و عیدی شامل خسارت تاخیر تادیه نمیشود، ولی کارفرما در صورتی که از پرداخت حق و حقوق کارگر از تاریخ رای قطعی اداره کار، خودداری کند، از تاریخ رای قطعی اداره کار امکان دریافت خسارت تاخیر تادیه وجود دارد. برای دریافت خسارت تاخیر تادیه از تاریخ رای قطعی اداره کار، می بایست مجدد در دادگاه از کارفرما برای دریافت خسارت تاخیر تادیه دیرکرد پرداخت عیدی و سنوات از تاریخ رای قطعی اداره کار شکایت کرد.
سوالات دیگر در مورد شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
چنانچه در رابطه با شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات یا قوانین آن سوال دیگری دارید، میتوانید با دریافت مشاوره تلفنی از متخصصین بیدبرگ اقدام کنید. متخصصین بیدبرگ با سال ها تجربه، مورد شما را با حوصله کامل به صورت دقیق بررسی می کنند و مواردی که در مورد شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند را به شما گوشزد می کنند و راهکارهای تخصصی ارائه می کنند.
دیدگاه ها
محندصادق در 1403/12/25 گفت:
برای عیدی و سنوات میشه از طریق دادگاه های حقوقی اقدام کرد؟
حمید نوباغی در 1403/12/25 گفت:
خیر، درخواست تون رد میشه و بهتون گفته میشه از طریق هیات های اداره کار پیگیری کنید. اگر به رای هیات تشخیص (بدوی) اداره کار اعتراض دارید، می تونید درخواست تجدیدنظر در هیات حل اختلاف (تجدیدنظر) اداره کار بدید. اگه به رای هیات حل اختلاف (تجدید نظر) اعتراض دارید، می تونید در دیوان عدالت اداری که زیرمجموعه قوه قضاییه هست اعتراض کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه اعتراض به رای اداره کار بیدبرگ مراجعه کنید.
بی نام در 1403/12/19 گفت:
من ۷ سال در یک کارگاه کشاورزی به عنوان راننده تراکتور کار میکردم. ۶ سالش بیمه منو پرداخت نکردن و عیدی و سنواتی بهم ندادن. الان خارج شدم. میخواستم بدونم در صورت شکایت چه مبلغی بهم تعلق میگیره. ممنون
حمید نوباغی در 1403/12/20 گفت:
در صورت محکومیت کارفرما بعد از شکایت از کارفرما مبلغ عیدی و سنوات به شرح زیر در رای اداره کار به کارفرما ابلاغ می شود تا به کارگر پرداخت کند.
مبلغ پرداختی سنوات و عیدی شامل خسارت تاخیر تادیه نمیشود، ولی کارفرما در صورتی که از پرداخت حق و حقوق کارگر از تاریخ رای قطعی اداره کار، خودداری کند، از تاریخ رای قطعی اداره کار امکان دریافت خسارت تاخیر تادیه وجود دارد. برای دریافت خسارت تاخیر تادیه از تاریخ رای قطعی اداره کار، می بایست مجدد در دادگاه از کارفرما برای دریافت خسارت تاخیر تادیه دیرکرد پرداخت عیدی و سنوات از تاریخ رای قطعی اداره کار شکایت کرد.
رحمانی در 1403/12/19 گفت:
من دو سال است در شرکتی مشغول کار هستم و کارم نگهبانی است که در ۴۸ ساعت ۱۷ ساعت میام سرکار. کارفرما اول گفت قانون کار ولی حداقل رو بهم میده. روزهای تعطیل ۲۴ ساعت میام شرکت که حساب نمیکنه. عیدی و سنوات هم نمیده. ماهی هم ۱۵ روز برام بیمه رد میکنه. آخر سال میگم عیدی، میگه به تو تعلق نمیگیره. جرات هم نمیکنم بیشتر حرف بزنم. چون میگه همینه که هست میخای بیا نمیخای نیا. لطفا راهنمایی کنید حق و حقوق من چیه متشکرم
بی نام در 1403/12/20 گفت:
به همه کسانی که برای دریافت مزد برای کارفرما، کار می کنند عیدی و سنوات تعلق می گیره. به شما با توجه به ساعت کاری تون، بیمه کامل تعلق می گیره. برای حقوق هم می بایست اطلاعات بیشتری مانند: وضعیت تاهل برای، تعداد اولاد برای حق اولاد، شب کاری برای ساعات کاری در شب از ساعت ۱۰ شب تا ۶ صبح، نوبت کاری در صورتی که شرایطش رو داشته باشید، اضافه کاری برای ساعات کاری بیشتر از ساعات موظفی ماه، جمعه کاری و پایه سنوات بهتون تعلق می گیره. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه شکایت از کارفرما به صفحه نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار بیدبرگ مراجعه کنید.
سعید قربانی در 1403/12/06 گفت:
بنده ۱۵ روز هستش که از محل کارم اخراج شدم. دو سال هم در اونجا فعالیت داشتم. سال اول قرارداد بستیم و امضا کردیم. سال دوم فقط یه دست نوشته داد که پایانکار سال پیش و امسال به من بدهکار هستش. الان یه هفته هستش که منو دست به سر میکنه که حساب میکنم ولی هیچ اتفاقی نمی افته الان من شکایت کنم کی به حقم میرسم؟ ممنون میشم راهنمایی کنید 🙏🙏🌹
حمید نوباغی در 1403/12/07 گفت:
معمولا ظرف ۱ ماه جلسه در اداره کار تشکیل میشه و در صورت تجدید نشدن جلسه اداره کار، رای هیات اداره کار ظرف ۱ الی ۴ ماه صادر میشه. ممکن هست کارفرما درخواست تجدیدنظر داشته باشه، ولی در کل بسته به اینکه کارفرما بخواد همراهی کنه یا نه حدود ۶ ماه تا ۱.۵ سال طول میکشه.
احمدی در 1403/12/06 گفت:
عیدی من هر سال پرداخت شده، ولی هر سال کارفرما حداقل حقوق را برای پرداخت عیدی در نظر می گرفتن، که با توجه به اطلاعاتی که از سایت خوب شما بدست آوردم، باید پایه سنوات تجمیعی و مزد به تبع شغل را نیز پرداخت می کردند. آیا می توان بابت کم پرداخت کردن مبلغ عیدی شکایت کرد؟
حمید نوباغی در 1403/12/06 گفت:
بله، می تونید. البته توجه داشته باشید که مبلغ سنوات براساس آخرین حقوق محاسبه میشه، ولی مبلغ عیدی براساس حقوق همان سال که پرداخت نشده یا کم پرداخت شده، محاسبه میشه.
بی نام در 1403/11/27 گفت:
من از کارفرما شکایت کردم بابت عیدی و سنوات و بیمه، دو جلسه تو وزارت کار رفتیم و کارهای اداری شو انجام دادم و فرستادن دادگاه محلاتی، از دادگاه محلاتی پیام اومد که ثبت شد و تو ثنا پروندمو زدن مختومه شده، من الان باید چیکار کنم؟ نه پولی بهم واریز شد نه بیمه اوکی شد
سامان محلاتی در 1403/11/21 گفت:
بنده در سال ۱۴۰۲ در یک شرکت مشغول به کار بودم و تا آخر سال عیدی و سنوات بنده پرداخت نشد. از کارفرما شکایت کردم و در دی ۱۴۰۳ رای به نفع من صادر شد ولی با مبلغ عیدی و سنوات سال گذشته حساب کردن . آیا عیدی و سنوات نباید به تاریخ روز پرداخت شود؟
علیرضا موحدی نیا در 1403/11/21 گفت:
مبلغ عیدی بر مبنای سالی که پرداخت نشده محاسبه می شود. برای سنوات هم بر مبنای آخرین حقوق دریافتی محاسبه میشه. در صورتی که نسبت به این موضوع اعتراض دارید، میتوانید تقاضای پرداخت خسارت تأخیر تأدیه بابت مطالبات عیدی و سنوات خود داشته باشید.
سعید قربانی در 1403/12/06 گفت:
چرا انقد دیر ؟
فربود در 1403/10/19 گفت:
من به اشتباه برگه تصفیه حساب رو امضا کردم ولی سنوات و عیدی ۴ ماه رو به من ندادند چکار باید بکنم
حمید نوباغی در 1403/11/22 گفت:
مهم اینه که کارفرما مستندات پرداخت عیدی و سنوات رو هم علاوه بر برگه تسویه حساب داشته باشه که در مورد شما نداره. می تونید ابتدا از کارفرما مطالبه کنید و اگر عیدی و سنوات کمتر از یکسال رو ندادن از طریق اداره کار شکایت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید