برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن کارگر، دانستن مهلت، مدارک لازم و نحوه شکایت در اداره کار برای رد نکردن بیمه اهمیت دارد. علاوه بر این فرآیند اجرای رای اداره کار در تامین اجتماعی نیز در این مقاله تشریح شده است.
بر اساس ماده ۱۴۸ قانون کار و ماده ۳۶ قانون بیمه تامین اجتماعی کارفرما مکلف است که کارگر را بیمه کند و حق بیمه وی را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند. برخی از کارفرمایان به دلایلی از جمله ناآگاهی از قانون تامین اجتماعی و قانون کار یا عدم تمایل به پرداخت هزینه بیمه، از انجام این کار امتناع می کنند. در این شرایط کارگران می توانند با ثبت شکایت از کارفرما برای بیمه نکردن، نسبت به برقراری سابقه بیمه خود برای مدتی که بدون بیمه مشغول به کار بوده اند، اقدام کنند. البته برای این منظور ابتدا باید بتوانند اثبات کنند که در آن مدت برای کارفرما کار می کرده اند.
فهرست
- مهلت شکایت کارگر از کارفرما برای بیمه
- جریمه بیمه نکردن کارگر
- پرداخت پول بیمه به کارگر در صورت محکومیت کارفرما
- درخواست بازرسی بیمه تامین اجتماعی
- سایت شکایت از کارفرما بابت بیمه
- مدارک لازم برای شکایت از کارفرما بابت بیمه
- متن شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه
- مراحل شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن
- عدم اجرای رای اداره کار توسط تامین اجتماعی

مهلت شکایت کارگر از کارفرما برای بیمه
برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، از لحاظ قانونی زمان خاصی مشخص نشده است. بنابراین حتی بعد از گذشت چند سال نیز می توان بابت بیمه نکردن از کارفرما در اداره کار شکایت کرد. اما نکته مهمی که باید توجه داشت این است که در شکایت از کارفرما بابت حق بیمه واریز نشده، باید ادله مستند وجود داشته باشد. با توجه به اینکه بعد از گذشت زمان طولانی اراِئه مدارک مستند برای اثبات رابطه کاری دشوار می شود، بهتر است زمان شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن را به آینده موکول نکرد.
جریمه بیمه نکردن کارگر
برای محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر، آخرین حقوق کارگر در سامانه لیست بیمه تامین اجتماعی مشخص می شود. در صورتی که اطلاعاتی از حقوق کارگر در سامانه لیست بیمه تامین اجتماعی نباشد، مبلغ حداقل حقوق امسال برای حقوق وی در نظر گرفته می شود.
سپس از مبلغ حقوق کارگر، ۳۰ درصد به عنوان اصل حق بیمه محاسبه می شود. همچنین دو بار اصل حق بیمه نیز به عنوان جریمه بیمه نکردن کارگر در نظر گرفته می شود.
به عنوان مثال برای کارگری که ۸ سال پیش با حقوق ۳ میلیون تومان کار می کرده و الان بابت بیمه ۱ سال شکایت کرده، مبنای محاسبه حقوق برای جریمه بیمه، حقوق ۸ سال پیش وی نمی باشد، بلکه حقوق امسال وی می باشد.
اگر برای این کارگر، اکنون حقوق ۲۰ میلیون تومانی رد می شود، ۳۰٪ حقوق وی می شود ۶ میلیون تومان که اصل حق بیمه می باشد. برای جریمه، ۶ میلیون تومان ضربدر ۲ می شود یعنی جریمه می شود ۱۲ میلیون تومان. در کل برای هر ماه، اصل حق بیمه و جریمه مبلغ ۱۸ میلیون تومان می باشد که برای یکسال که دوازده ماه است مبلغ کل اصل حق بیمه و جریمه، مبلغ ۲۱۶ میلیون تومان می باشد. برای محاسبه مبلغ جریمه بیمه نکردن کارگر به صفحه جریمه بیمه نکردن کارگر بیدبرگ مراجعه کنید.
پرداخت پول بیمه به کارگر در صورت محکومیت کارفرما
از مبلغ جریمه بیمه نکردن کارگر، که کارفرما می بایست پرداخت کند هیچ مبلغی به کارگر پرداخت نمی شود و همه مبلغ جریمه توسط کارفرما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود. مبلغ جریمه بیمه تامین اجتماعی که کارفرما می بایست پرداخت کند شامل حق بیمه سهم کارگر نیز می باشد که پرداخت آن نیز بر عهده کارفرماست. همینکه بعد از محکومیت کارفرما بابت حق بیمه، کارگر حق بیمه سهم خودش را پرداخت نمی کند و کل حق بیمه سهم کارگر و کارفرما را کارفرما می بایست پرداخت کند، نوعی حمایت از کارگر می باشد.
اگرچه در صورتی که در خواسته های کارگر در شکایت از کارفرما، خواسته های دیگر مانند: حقوق پرداخت نشده، اضافه کاری پرداخت نشده، عیدی، سنوات و ... باشد، بعد از محکومیت کارفرما، مبالغ فوق به حساب کارگر واریز می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات مراجعه کنید.
درخواست بازرسی بیمه تامین اجتماعی
در صورتی که هنوز برای کارفرما کار می کنید و قصد خروج تا ۳ الی ۶ ماه دیگر ندارید، می توانید درخواست بازرسی مخفی بیمه تامین اجتماعی را از سازمان تامین اجتماعی داشته باشید. حسن این اقدام برای کارگر این است که با گزارش بازرس تامین اجتماعی از محل کار، مدرک محکمی برای اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی به دست کارگر می افتد که مورد قبول اداره کار نیز می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه بازرسی بیمه تامین اجتماعی بیدبرگ مراجعه کنید.
سایت شکایت از کارفرما بابت بیمه
در گذشته برای شکایت از کارفرما، می بایست به صورت حضوری به اداره کار مراجعه می کردیم. ولی اکنون وزارت کار در راستای کاهش مراجعه حضوری به اداره کار، سامانه جامع روابط کار را راه اندازی کرده است. با راه اندازی این سامانه، دیگر نیاز نیست در صورت رد نکردن بیمه توسط کارفرما، به اداره کار مراجعه کرد و می توان شکایت از کارفرما بابت بیمه را به صورت اینترنتی ثبت کرد. برای شکایت از کارفرما به صورت اینترنتی، می بایست از طریق سامانه جامع روابط کار، اقدام به ثبت شکایت از کارفرما کرد. به جز جلسه اداره کار که به صورت حضوری برگزار می شود، کلیه مراحل از طریق همین سامانه قابل پیگیری می باشد.
مدارک لازم برای شکایت از کارفرما بابت بیمه
برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، لازم است ابتدا رابطه کارگری اثبات شود. مدارکی که می تواند منجر به اثبات کار کردن کارگر برای کارفرما باشد عبارتند از: (توجه داشته باشید که حتی اگر مدارک زیر را نداشته باشید، باز هم می توانید از کارفرما شکایت کنید.)
- پرینت گردش حساب بانکی که نشان دهنده واریز حقوق باشد
- قرارداد کار
- لیست مالیات حقوق کارگاه
- فیش یا رسید حقوق یا چک بانکی
- کارت های حضور و غیاب و ورود و خروج و دفتر ثبت حضور و غیاب کارکنان کارگاه
- کارت بهداشتی صادره از سوی اداره بهداشت محیط کار
- معاینات پزشکی قبل از استخدام (موضوع ماده ۹۰ قانون تامین اجتماعی)
- ارائه آراء صادره از سوی هیات های تشخیص و حل اختلاف ( شکایت از کارفرما مبنی بر عدم رعایت ماده ۱۴۸ قانون کار)
- استشهادیه محلی از کارکنان و همسایگان
- گزارش بازرسی بیمه تامین اجتماعی
بدیهی است که معمولا تمام مدارک فوق وجود ندارد. حتی امکان شکایت از کارفرما بدون قرارداد و بیمه نیز وجود دارد. اما هر کدام از این مدارک می تواند به عنوان سند یا دلیلی برای اثبات اشتغال در کارگاه باشد. هرچه مدارکی بیشتری داشته باشید اثبات رابطه کارگری ساده تر می شود.
متن شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه
یکی از مهمترین حقوق کارگر که به عهده کارفرما می باشد، پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی است. کارفرمایان ممکن است که به دلایل مختلف از بیمه کردن کارگر امتناع کنند. در صورتی که کارفرما شما را بیمه نکرده است، می توانید با ارائه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، از وی در اداره کار شکایت کنید. در دادخواست شکایت از کارفرما برای بیمه می بایست مدتی که حق بیمه شما پرداخت نشده قید کنید و در ادامه خواسته خود که الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه ایام اشتغال به تامین اجتماعی می باشد را مطرح کنید. نمونه دادخواست ماده 148 قانون کار، برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن به این صورت می باشد:
ریاست محترم هیات اداره کار
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند، اینجانب علی اکبری از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۲۰ تا ۱۴۰۳/۰۸/۳۰ در شرکت ... مشغول به کار بوده ام. با توجه به اینکه کارفرما نسبت به پرداخت حق بیمه اینجانب در طول مدت همکاری عمل نکرده است، لذا درخواست رسیدگی و صدور رای مبنی بر الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه ایام کارکرد به سازمان تامین اجتماعی، به استناد ماده ۱۴۸ قانون کار و ماده ۳۶ قانون بیمه تامین اجتماعی را دارم.
توجه داشته باشید که در متن شکایت از کارفرما برای بیمه نکردن، می توانید خواسته های دیگر خود مانند شکایت از کارفرما بابت حقوق، عیدی و سنوات و همچنین شکایت از کارفرما بابت اخراج و بازگشت به کار را نیز در نظر بگیرید.
مراحل شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن
در اینجا مراحل شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن را به طور خلاصه آورده ایم تا با مسیر پیش رو در این راه آشنا شوید:
برای شکایت از کارفرما تا حصول نتیجه باید مراحل زیر را طی کنید:
- ثبت نام، احراز هویت و ورود به سامانه جامع روابط کار
- تکمیل فرم دادخواست و ثبت شکایت از کارفرما
- ارسال ابلاغیه اداره کار برای کارفرما توسط سامانه اداره کار
- حضور در جلسه اداره کار برای رسیدگی به شکایت و ارائه دفاعیات
- صدور رای توسط هیات تشخیص اداره کار
- ابلاغ رای به کارگر و کارفرما
- اعتراض به رای اداره کار (در صورتی که رای اداره کار مورد قبول کارگر یا کارفرما نباشد)
- اجرای حکم اداره کار: اگر کارفرما پس از صدور حکم اداره کار، مطالبات کارگر را پرداخت نکرد، می بایست ابتدا تیک اجرای حکم را در سامانه جامع روابط کار بزنید، و سپس با مراجعه به اداره کار، برگ اجراییه را بگیرید و با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی نسبت به ثبت آن اقدام کنید.
زمان دقیق و مشخصی در خصوص رسیدگی به پرونده های شکایت در سامانه جامع اداره کار وجود ندارد. اما حداکثر ظرف یک ماه پس از ثبت دادخواست شکایت، جلسه رسیدگی به شکایت برگزار می شود. سپس بر اساس ماده ۱۰۱ آیین دادرسی کار پس از خاتمه رسیدگی، مرجع رسیدگی کننده، در همان جلسه یا حداکثر ظرف یک هفته مبادرت به صدور دادنامه خواهد کرد. منظور از دادنامه همان نتیجه رای هیات تشخیص (بدوی) و هیات حل اختلاف اداره کار (تجدید نظر) می باشد که به امضای اعضای مرجع رسیدگی کننده می رسد.
پس از صدور رای اداره کار مرحله اجرای رای می باشد. پس از قطعی شدن رای اداره کار برای واریز حق بیمه ایام اشتغال، کارگر می بایست اجرای رای اداره کار را درخواست کند. پس از آن اداره کار رای صادره را جهت اجرا به تامین اجتماعی ارجاع می دهد. تامین اجتماعی نیز نسبت به دریافت حق بیمه به همراه جریمه بیمه نکردن کارگر از کارفرما اقدام می کند و سوابق بیمه برای مدتی که بیمه رد نشده بود به سوابق بیمه کارگر اضافه می شود.
عدم اجرای رای اداره کار توسط تامین اجتماعی
بعد از صدور رای در مراجع حل اختلاف اداره کار و درخواست اجرای رای توسط کارگر، تامین اجتماعی می بایست اجرای ماده ۱۴۸ قانون کار با رای اداره کار را بدون درخواست مدارک انجام دهد.
ممکن است تامین اجتماعی در این مرحله به جای اینکه رای اداره کار را اجرا نماید، دوباره از کارگر اسناد و مدارک ایام اشتغال را درخواست نماید. این امر فرایند و زمان اجرای رای قطعی اداره کار را طولانی کرده و اجرای آن را با مشکل مواجه میکند. این بررسی توسط تامین اجتماعی، به استناد بند یک فصل ششم دستورالعمل شماره ۵۳۹/۵۰۰۰ مورخ ۲۱/۶/۱۳۸۸ سازمان تامين اجتماعي صورت می گرفت. اما با رای جدید دیوان اداری در رابطه با الزام تامین اجتماعی نسبت به رای اداره کار این بند از دستورالعمل مذکور ابطال شد. بنابراین در این شرایط رای قطعی اداره کار لازم الاجرا می باشد و تامین اجتماعی می بایست بدون تشریفات و بررسی های مجدد رای را به اجرا بگذارد و نسبت به برقراری بیمه کارگر و وصول مطالبات خود از کارفرما اقدام کند.
سوالات دیگر در مورد شکایت از کارفرما بابت بیمه
چنانچه در رابطه با شکایت از کارفرما بابت بیمه یا قوانین آن سوال دیگری دارید، میتوانید با دریافت مشاوره تلفنی از متخصصین بیدبرگ اقدام کنید. متخصصین بیدبرگ با سال ها تجربه، مورد شما را با حوصله کامل به صورت دقیق بررسی می کنند و مواردی که در مورد شکایت از کارفرما بابت بیمه ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند را به شما گوشزد می کنند و راهکارهای تخصصی ارائه می کنند.
دیدگاه ها
حسین در 1403/12/26 گفت:
من پیش یه شرکت کار کردم و چند ماه بیمه برام رد نکرده. بعد از شکایت آیا پول بیمه به حساب من واریز میشه یا به حساب بیمه تامین اجتماعی واریز میشه، چرا؟ تامین اجتماعی پولشو به کارگر میده یا چطور؟
حمید نوباغی در 1403/12/26 گفت:
پول حق بیمه توسط کارفرما به تامین اجتماعی واریز میشه نه کارگر. فقط اتفاقی که می افته از مبلغ کل حق بیمه سهم کارگر و کارفرما از حقوق که ۳۰ درصد است، ۷٪ سهم کارگر رو هم کارفرما به تامین اجتماعی پرداخت می کنه. دلیلش اینه که پول بیمه، برای تامین اجتماعی هست نه کارگر! کارگر سوابق بیمه اش زیاد میشه که به درد بیمه بیکاری، بازنشستگی و ... می خوره.
ناشناس در 1403/12/08 گفت:
درسال ۷۶ تا ۷۸ درموسسه ای مشغول بکار بودم که بدون قرارداد بود و بیمه هم نداشتم. ولی برای دریافت تسویه سنوات، کار به شکایت به اداره کار کشید. ولی اونموقع برای بیمه شکایت نکردم. الان با توجه به سابقه و پرونده در اداره کار می توانم برای بیمه اقدام کنم؟ و اینکه حقوقم ٦٠ هزار تومان بود الان با جريمه حدودا چقدر ميشه؟
حمید نوباغی در 1403/12/09 گفت:
بله، شکایت بابت بیمه مشمول مرور زمان نمیشه و الان هم می تونید از کارفرما بابت بیمه چند ده سال قبل شکایت کنید. مخصوصا شما که احتمالا رای هیات اداره کار رو برای شکایت قدیم دارید و مدرک معتبری محسوب میشه. جریمه بیمه نکردن رو کارفرما باید با مبنای آخرین حقوق تون که در سال ۱۴۰۳ براتون بیمه رد شده ضربدر ۳ برای هر ماه به تامین اجتماعی پرداخت کنه. برای محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر به صفحه محاسبه آنلاین جریمه بیمه تامین اجتماعی مراجعه کنید.
زهرا در 1403/12/07 گفت:
در صورت محکومیت کارفرما بابت حق بیمه، آیا به کارگر پول پرداخت میشود ؟
حمید نوباغی در 1403/12/07 گفت:
خیر، همانطور که در قسمت پرداخت پول به کارگر در صورت محکومیت کارفرما بابت حق بیمه همین صفحه از سایت بیدبرگ گفته شده است، مبلغ جریمه بابت حق بیمه به حساب سازمان تامین اجتماعی توسط کارفرما واریز می شود و به حساب کارگر واریز نمی شود.
رحمانی در 1403/11/30 گفت:
مدارکم رو برای شکایت از کارفرما بارگذاری کردم اما متاسفانه رد میشه و پیام میده حضوری به مشاوره اداره کار مراجعه کنید؟باید چیکار کنم؟
مصطفی علیخانی در 1403/12/02 گفت:
باید علت رد شدن را اعلام نمایید تا دلیل آن را اعلام کنم. احتمالا اطلاعات آدرس محل کار و محل خوانده را درست وارد نکردید.
ابوالفضل شاه کرمی در 1403/11/13 گفت:
آیا راهی هست که بدون شکایت از کارفرما حق بیمه به صورت توافقی پرداخت بشه؟
علیرضا موحدی نیا در 1403/11/13 گفت:
کارفرما نمی تواند حق بیمه را به کارگر پرداخت کند، زیرا حق بیمه متعلق به سازمان تامین اجتماعی می باشد و نه کارگر. یعنی سازمان تامین اجتماعی در ازای دریافت حق بیمه خدماتی به کارگر ارائه می کند. در صورتی که حق بیمه به کارگر پرداخت شود، باز هم در صورت شکایت کارگر از کارفرما رای به نفع کارگر صادر می شود و کارفرما ملزم به پرداخت اصل حق بیمه و جریمه مربوطه خواهد شد. همچنین کارفرما بدون رای اداره کار قادر به پرداخت حق بیمه پرداخت نشده نیست. برای اینکار می بایست اول بابت پرداخت نکردن حق بیمه از کارفرما شکایت کنید، بعد اداره کار رای بر محکومیت کارفرما برای پرداخت حق بیمه سنوات گذشته صادر کند. در تهایت تامین اجتماعی رای را اجرا و سابقه بیمه کارگر را برقرار نماید.
دیدگاه خود را ثبت کنید