عیدی: محاسبه آنلاین، مبلغ و جدول سال 1403 برای کارگران

با نزدیک شدن به پایان سال، اهمیت موضوع عیدی و پاداش کارگران بیشتر می‌شود. عیدی سال ۱۴۰۳ نیز طبق قانون کار و مانند سال‌های گذشته محاسبه و پرداخت می‌شود. در این مقاله بیدبرگ، علاوه بر ارائه جدول عیدی کارگران، فرم محاسبه آنلاین عیدی برای سهولت کاربران قرار داده شده است. در ادامه، به بررسی نحوه محاسبه عیدی کارگران، قوانین مرتبط با پرداخت عیدی، و چگونگی تعلق بیمه و مالیات به این مبلغ پرداخته می‌شود.

عیدی 1403

محاسبه آنلاین عیدی سال 1403

نحوه تکمیل فرم محاسبه آنلاین عیدی و سنوات بیدبرگ در زیر توضیح داده شده است:

  • حداقل مزد ثابت روزانه مطابق حقوق اداره کار ۱۴۰۳، مبلغ ۲،۳۸۸،۷۲۸ ریال می باشد. در صورتی که مزد ثابت شما متفاوت است،‌ مبلغ فوق را تغییر دهید.
  • در صورتی که در فیش حقوقی شما حق سرپرستی، حق جذب، حق سختی کار نیز ثبت می شود، به صورت ماهانه وارد کنید.
  • تاریخ شروع به کار و روز آخر برای محاسبه عیدی و سنوات، را ثبت کنید. در صورتی که کارکرد شما کمتر از یکسال باشد و می خواهید عیدی و سنوات کمتر از یکسال را محاسبه کنید، سیستم کارکرد سالانه شما را محاسبه می کند. از آنجا که سال ۱۴۰۳ کبیسه است، تعداد روز کارکرد شما به نسبت ۳۶۶ روز محاسبه می شود.
  • بر اساس تاریخ شروع به کار در کارگاه (استخدام)، پایه سنوات برای محاسبه عیدی کارگران با سابقه در نظر گرفته می شود.

در آخر بر روی محاسبه عیدی و سنوات کلیک کنید تا عیدی و سنوات شما مشخص شود.

محاسبه عیدی و سنوات سال ۱۴۰۳


قانون کار در مورد عیدی کارگران چه می گوید

لایحه اصلاحی قانون عیدی و پاداش که در سال ۱۳۷۰ به تصویب رسید، قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران مشمول قانون کار می باشد. این قانون شرایط و الزامات پرداخت عیدی و پاداش کارگران را تعیین کرده است.

‌ماده واحده: کلیه کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند، به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل شصت روز آخرین مزد به عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان، نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

برای کارکرد کمتر از یکسال نیز،‌ بر اساس تبصره یک این ماده، مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده‌اند، به نسبت ایام کارکرد در سال، و با احتساب شصت روز مزد به عنوان مبنا، محاسبه‌ می گردد.

در مورد حداقل و حداکثر مبلغ عیدی موارد زیر به صراحت بیان شده است:

  • حداقل مبلغ عیدی معادل شصت روز آخرین مزد می باشد.
  • حداکثر مبلغ عیدی برای کارگران، معادل نود روز حداقل مزد روزانه می باشد.

با این وجود در تبصره ۲ این ماده، در مورد سقف مبلغ عیدی اینطور بیان شده است:

در کارگاههایی که مطابق رویه جاری کارگاه بیش از این مبلغ پرداخت می‌نمایند، عرف کارگاه معتبر خواهد بود.

بنابراین می توان گفت، ۹۰ روز حداقل مزد روزانه، که در این قانون به عنوان حداکثر عیدی کارگران، مطرح شده است، حداکثر مقداری است که برای کارفرما الزامی شده است. یعنی اگر ۶۰ روز مزد کارگر، از این مقدار حداکثری بیشتر شد، کارفرما حداکثر ۹۰ روز حداقل مزد را باید به عنوان عیدی بپردازد. مگر آنکه در قرارداد کار برای پرداخت مبلغ بیشتر توافق کرده باشد.

این ماده قانونی، کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون کار را مکلف به پرداخت عیدی می کند. بنابراین این مزایا به همه کارگران تعلق خواهد گرفت. عیدی و پاداش کارگران بدون قرارداد نیز از همین قانون تبعیت می کند، و نداشتن قرارداد تکلیف کارفرما برای پرداخت عیدی را از بین نمی برد.

منظور از مزد مبنای محاسبه عیدی در قانون کار چیست

متن این ماده قانونی مبلغ حداقل و حداکثر عیدی کارگران را مشخص کرده است. با این وجود ممکن است در مورد مبنای محاسبه عیدی ( آخرین مزد )، برای برخی ابهاماتی وجود داشته باشد. در این قسمت از مقاله بیدبرگ، به بررسی این مورد خواهیم پرداخت.

مبنای محاسبه عیدی آخرین مزد در نظر گرفته شده است. اما منظور از مزد در محاسبات عیدی چیست؟ دریافتی کارگران با توجه به حقوق اداره کار، شامل موارد متعددی مانند حقوق، پایه سنوات، حق مسکن، بن کارگری، حق اولاد، نوبت کاری، و … است. حال سوال این است که مزد و حقوقی که عیدی باید از روی آن حساب شود کدام یک از این موارد را شامل می‌شود. بر اساس قانون کار منظور از مزد، مبلغ دریافتی کارگر در قبال انجام کار می باشد.

مزایای انگیزه‌ای و رفاهی مانند حق مسکن، بن کارگری و حق اولاد جزو مزد تلقی نشده و در عیدی و پاداش محاسبه نمی‌شوند.

سایر مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل مانند حق سرپرستی، فوق العاده شغل، حق جذب و مانند آن، جزء مزد محسوب شده، و در محاسبه عیدی و پاداش در نظر گرفته می شوند.

فرمول محاسبه عیدی سال 1403

کارگران مشمول قانون کار علاوه بر حقوق ماهانه خود، در پایان سال یا اتمام قرارداد مستحق دریافت عیدی(پاداش) و سنوات هستند. این مزایا طبق شرایط تعریف شده در قانون کار محاسبه می‌شوند. عیدی نباید کمتر از دو برابر حداقل حقوق باشد. البته همانطور که در متن قانون اشاره شده است، این مبلغ برای کارکرد کامل در طول سال است. بنابراین فرمول محاسبه عیدی برای کارکرد کامل به صورت زیر می باشد.

عیدی یک سال کامل = ۶۰ * آخرین مزد روزانه کارگر

برای کارگری که یک سال کامل کار کرده است،‌ حداقل مبلغ عیدی در سال ۱۴۰۳ برابر ۱۴۳.۳۲۳.۶۸۰ ریال می باشد. این مبلغ در سال کبیسه نیز همین مقدار است. زیرا در قانون به صراحت مبلغ عیدی معادل با ۶۰ روز آخرین دستمزد تعیین شده است. اما برای کارکرد کمتر از یک سال در سال ۱۴۰۳، که یک سال کبیسه است، تعداد روزهای سال اهمیت پیدا می کند.

بر اساس تبصره یک ماده واحده عیدی و پاداش کارگران، مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده‌اند، به نسبت ایام کارکرد در سال، و با احتساب شصت روز مزد به عنوان مبنا، محاسبه‌ می گردد. بنابراین عیدی کسانی که کمتر از یکسال کار کرده اند، به نسبت مدت کار در طول سال به صورت زیر محاسبه می شود:

  1. ابتدا عیدی یک سال کامل را محاسبه می کنیم:
    عیدی یک سال کامل = ۶۰ * آخرین مزد روزانه کارگر
  2. سپس عیدی روزانه را بر اساس عیدی سالانه بدست می آوریم:
    عیدی روزانه = تعداد روزهای سال / (عیدی یک سال کامل )
  3. در نهایت فرمول محاسبه عیدی کارکرد کمتر از یکسال به صورت زیر می باشد:
    عیدی کارکرد کمتر از یکسال = تعداد روزهای کارکرد * عیدی روزانه

بنابراین فرمول محاسبه عیدی بر اساس کارکرد در سال به صورت زیر محاسبه می شود:

تعداد روزهای سال / ( تعداد روزهای کارکرد * ۶۰ * آخرین مزد روزانه کارگر )

برای محاسبه آنلاین عیدی و سنوات، می توانید از فرم محاسبه آنلاین عیدی وسنوات ۱۴۰۳ بیدبرگ که در بالای همین صفحه آمده است استفاده کنید.

از آنجاییکه سال ۱۴۰۳ سال کبیسه می باشد،‌ تعداد روز های سال برابر با ۳۶۶ روز می باشد. بنابراین فرمول محاسبه عیدی در سال ۱۴۰۳ به این صورت است:
۳۶۶ / ( تعداد روزهای کارکرد * ۶۰ * آخرین مزد روزانه کارگر )

حداکثر و حداقل عیدی کارگران در سال ۱۴۰۳

همانطور که مطرح شد، بر اساس قانون حداقل مبلغ عیدی معادل شصت روز آخرین مزد می باشد. همچنین حداکثر مبلغ عیدی برای کارگران، معادل نود روز حداقل مزد روزانه می باشد. در محاسبه حداقل و حداکثر مبلغ عیدی باید دقت کرد که اولی بر اساس مزد روزانه کارگر محاسبه می شود ( که می تواند بیشتر از حداقل قانون کار باشد )،‌ دومی بر اساس حداقل مزد روزانه قانون کار محاسبه می شود.

کارفرما مکلف به پرداخت بیش از حداکثر عیدی مذکور نیست. یعنی اگر مبلغ ۶۰ روز آخرین حقوق کارگر، از مبلغ ۹۰ روز حداقل مزد روزانه تعیین شده در بخشنامه مزد اداره کار بیشتر بود، کارفرما حداکثر مکلف به پرداخت ۹۰ روز حداقل مزد روزانه اداره کار می باشد. هرچند طبق تبصره ۲ این ماده، در کارگاههایی که مطابق رویه جاری کارگاه بیش از این مبلغ پرداخت می‌نمایند، عرف کارگاه معتبر خواهد بود.

حداقل مزد روزانه قانون کار در سال ۱۴۰۳ برابر ۲.۳۸۸.۷۲۸ ریال می باشد. بنابراین حداقل و حداکثر مبلغ عیدی وزارت کار ۱۴۰۳ به صورت زیر می باشد:

  • حداقل عیدی معادل ۶۰ روز حداقل مزد و برابر با ۱۴۳.۳۲۳.۶۸۰ ریال می باشد.
  • سقف عیدی معادل ۹۰ روز حداقل مزد و برابر با ۲۱۴.۹۸۵.۵۲۰ ریال می باشد.

در صورتی که مبلغ محاسبه شده برای عیدی و پاداش، از مبلغ سقف عیدی ۱۴۰۳ بیشتر شود، کارفرما می‌تواند سقف عیدی را پرداخت کند. هرچند همانطور که مطرح شد، پرداخت مازاد بر سقف منع قانونی ندارد و با توافق کارفرما امکان پذیر است.

جدول عیدی کارگران در سال ۱۴۰۳

محاسبه مبلغ عیدی کارگران، بر اساس حداقل و حداکثر مبلغ عیدی برای کسانی که یکسال در کارگاه مشغول به کار بوده اند و در پایان سال منتظر دریافت عیدی و پاداش خود هستند اهمیت دارد. اما بر اساس قانون عیدی، این مبلغ حتی به کسانی که کمتر از یکسال مشغول به کار بوده اند نیز تعلق می گیرد. بنابراین موضوع عیدی برای کارگران پاره وقت یا کسانی که به دلایلی همچون استعفا، ترک کار،‌ اخراج یا اتمام قرارداد کمتر از ۳۶۶ روز در سال ۱۴۰۳ مشغول به کار بوده اند نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

بنابراین در اینجا جدول عیدی سال ۱۴۰۳ را قرار داده ایم، تا بر اساس آن، به نسبت تعداد روز کارکرد در سال، بتوان مبلغ عیدی را محاسبه کرد.

جدول عیدی کارگران در سال 1403
کارکرد حداقل عیدی (ریال) حداکثر عیدی (ریال)
یک سال 143,323,680 214,985,520
یک ماه 11,747,850 17,621,760
یک روز 391,595 587,392

آیا به عیدی مالیات و بیمه تعلق می‌گیرد؟

در این بخش از مقاله بیدبرگ، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که آیا عیدی مشمول بیمه و مالیات است؟

عیدی معاف از پرداخت حق بیمه می باشد. بنابراین به عیدی بیمه تعلق نمی گیرد. از أنجایی که عیدی مشمول بیمه نمی باشد، بنابراین نباید عیدی در لیست بیمه ثبت شود.

از منظر مالیات، عیدی از جنس درآمد حقوق می باشد. بنابراین همانند حقوق کارگران که مشمول مالیات می‌شود، به عیدی نیز مالیات تعلق می‌گیرد. مالیات عیدی یکی از زیرمجموعه‌های مالیات بر درآمد است که در زمان پرداخت عیدی، توسط کارفرما کسر و به سازمان مالیاتی پرداخت می‌شود.

نحوه محاسبه مالیات عیدی 1403

هر سال پس از تعیین میزان حقوق و دستمزد کارگران، بخش‌نامه‌ای تحت عنوان بخشنامه معافیت سالانه حقوق و نرخ مالیات بر درآمد حقوق، از طرف سازمان امور مالیاتی منتشر می‌شود. بر اساس این بخش‌نامه درآمدهای مشمول مالیات حقوق، میزان و شرایط آن مشخص می‌شود. طبق این بخش‌نامه به عیدی مالیات تعلق می‌گیرد.

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، عیدی پایان سال، پس از کسر معافیت‌های مقرر قانونی، مشمول مالیات است. در بند ۱۰ ماده ۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم میزان معافیت مالیاتی عیدی سالانه یا پاداش آخر سال،‌ معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده 84 ( معافیت ماهانه مالیات حقوق ) ذکر شده است.

پس از کسر معافیت ماهانه مالیات حقوق،‌ و تا ۷ برابر آن، مالیات عیدی با ضریب ۱۰ درصد محاسبه خواهد شد. مازاد بر ۷ برابر معافیت ماهانه مالیات حقوق، مالیات عیدی با ضریب ۲۰ درصد محاسبه خواهد شد.

این قانون فارغ از اینکه کارکرد کامل باشد، یا کمتر از یکسال، میزان معافیت مالیات حقوق را تعیین کرده است. بنابراین محاسبه مالیات عیدی کمتر از یکسال نیز،‌ پس از کسر یک دوازدهم معافیت مالیات حقوق سالانه، محاسبه خواهد شد.

آیا عیدی به بیمه بیکاری تعلق می‌گیرد؟

بیمه بیکاری نوعی حمایت از طرف تامین اجتماعی است. بر اساس آن سازمان تامین اجتماعی موظف است، به بیمه شدگانی که بیکار می‌شوند، به صورت موقت مقرری پرداخت کند. اما وظیفه ای در قبال پرداخت عیدی بیمه بیکاری ندارد. عیدی کارگران از طرف کارفرما و به دلیل رابطه اشتغال کارگر پرداخت می‌شود. بنابراین در دوره دریافت مستمری بیکاری، به شخص عیدی تعلق نخواهد گرفت.

سوالات دیگر در مورد عیدی

چنانچه در رابطه با عیدی یا قوانین آن سوال دیگری دارید، می‌توانید با دریافت مشاوره تلفنی از متخصصین بیدبرگ اقدام کنید. متخصصین بیدبرگ با سال ها تجربه، مورد شما را با حوصله کامل به صورت دقیق بررسی می کنند و مواردی که در مورد عیدی ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند را به شما گوشزد می کنند و راهکارهای تخصصی ارائه می کنند.

نوشته شده توسط:

حسین حسینی تبار

مدیر اجرایی بیدبرگ

آخرین بروزرسانی: 14-07-1403

دیدگاه خود را ثبت کنید

موبایل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دریافت مشاوره تلفنی بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

دریافت مشاوره تلفنی